O carte pe zi: ”M-am născut într-o zi albastră”, de Daniel Tammet

”Mi-e dificil să știu ce anume să răspund atunci cînd nu mi se pune în mod explicit o întrebare. Am tendința să înregistrez doar informația pură, ceea ce înseamnă că mi-e greu să să folosesc limbajul într-un context social, la fel ca majoritatea. Dacă o persoană spune : ”Am avut o zi proastă”, am învățat că interlocutorul  se așteaptă să spui ceva de genul ”A, da?”, și apoi să întrebi de ce are o zi proastă. În clasă, dădeam de necaz dacî un profesor credea că nu răspund, cînd de fapt eu nu îmi dădeam seama că aștepta de la mine un răspuns.  De exemplu, spunea ”șapte ori nouă” în timp ce se uita la mine și bineînțeles știam că răspunsul este 63, dar nu îmi dădeam seama că trebuie să dau răspunsul cu voce tare în fața clasei. Doar atunci când profesorul pune explicit întrebarea ”Cât fac șapte ori nouă?” răspundeam. Să știi când cineva așteaptă de la tine o replică nu e ceva intuitiv pentru mine, iar abilitatea mea de a susține conversații sociale vine după mult antrenament.”

”Nu-mi plăcea să merg cu trenul. Era mizerie, cu ambalaje de plastic pe jos și un ziar mototolit pe scaunul liber din fața mea. Cînd trenul se punea în mișcare era foarte mult zgomot, iar din cauza asta îmi era greu să mă concentrez la alte lucruri, cum  ar fi să număr zgârieturile de pe fereastra de lângă mine.  Toate acele zgomote din jur – paginile revistelor răsfoite, walk-man-urile care se auzeaui prea tare, sunetul înăbușit al pieselor, oamenii tușind, strănutând și vorbind zgomotos – îmi dădeau o stare de rău, iar când am simțit că îmi va exploda capul într-o mie de bucăți, mi-am băgat degetele în urechi”

De Daniel Tammet poate ați mai auzit vorbindu-se. Este omul care a învățat primele 22. 514 de zecimale ale numărului Pi, și le-a recitat fără greșeală timp de 5 ore și 9 minute, stabilind un nou record britanic și european. De ce a făcut asta, ar fi întrebarea pe care ați putea să o puneți. Ei bine, pentru că spre deosebire de noi, pământenii obișnuiți, el poate!

Daniel Tammet s-a nascut in 1979, in Londra. Este diagnosticat cu Sindrom Asperger si sinestezie lingvistica, numerica si vizuala, ceea ce inseamna ca, in mintea lui, exista o stransa legatura intre modul in care percepe cuvintele, numerele si culorile; el intelegand lumea intr-un mod diferit fata de restul oamenilor. Un adevarat geniu al numerelor, capabil să efectueze calcule uluitoare în doar cateva secunde, vede viața în numere: numerele au culori, sentimente și toate trăirile unui om obișnuit sunt înțelese de autor prin transformarea lor în numere

”M-am născut într-o zi albastră” este un roman care ne ajută să înțelegem, fiecare dintre noi, cum trăiește, cum simte, cum percepe lumea o persoană cu autism. Cartea începe cu descrierea copilăriei la Londra, într-o familie foarte numeroasă. Tammet evoca aici intreg parcursul său: anii de școală, conștientizarea diferențelor față de ceilalți copii, sprijinul părinților cucerirea independentei, drumul spre celebritate.

Prin aceasta mărturie, Daniel Tammet reușește să stabilească o punte dinspre o lume necunoscută nouă, lumea interioara a unui autist savant.

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene