O carte pe zi: ”Dragă, mă duc la Charlie”, de Maryse Wolinski

”Unul din crimiali rămîne în minusculul spațiu de primire, în timp ce celălalt sparge ușa redacției răcnind din nou ”Allah Akbar!”. Apoi, intrând în încăpere, întreabă : „Unde este Stephane Charboonier?”, strigîndu-l pe Charb cu numele său întreg. După care trage, trage. Cad toți sub gloanțele teroriștilor, desenatori și jurnaliști, fără să scoată un cuvânt, fără un strigăt, unul după altul, atunci când le vine rânul. Charb, Georges, Cabu, Tignous, Honore, Elsa Cayat, Bernard Maris. Frank Brinsolaro, garda de corp a lui Charb, încearcă în zadar să-și scoată arma. Deși se afla în stare de alertă, nu a putut să audă primele rafale care l-au ucis la intrarea în imobil pe mecanicul de întreținere Frederic Boisseau, pentru că  ușa principală de la intrarea în redacție era blindată. Laurent Leger se află în spatele mesei utilizate pentru ședințele de redacție. Are timpul și prezența de spirit  să se arunce sub măsuța rezervată gărzilor de corp ale lui Charb și să nu mai miște. Riss și Fabrice Nicolino, un alt jurnalist, răniți fiind, se prefac morți. În fundul sălii, Philippe Lancon se prăbușește. Are încă în mână minunatul album despre jazz. Trăiește, dar e rănit grav la maxilar. La fel ca prietenii săi, s-a prefăcut mort. Sigolene, siderată de ceea ce tocmai a trăit, a uitat de cafeaua pe care venise să o prepare în cămăruța de lîngă sala de redacție. S-a aruncat la pământ chiar în clipa în care ucigașii au năvălit în sala de redacție și a ținut ochii închiși. Refugiată acum în spatele micuțului zid care separă birourile, ascultă și nu aude decât focuri de armă”

Probabil vă amintiți încă de atentatul terorist, absurd de la sediul revistei Charlie Hebdo, de pe data de 7 ianuarie 2015. Cartea. ”Dragă, mă duc la Charlie” este o carte, scrisă în mod tulburător de jurnalista Maryse Wolinski, soția caricaturistului George Wolinski, unul din cei 12 oameni uciși în atacul terorist revendicat de Al-Quaida.

Cărticica de memorii a lui Maryse Wolinski reconstituie, pe de o parte, cu atenție și maximum de amănunte atentatul terorist asupra lui Charlie Hebdo, iar pe de altă parte, îngrijorările lui Wolinski cu privire la soarta revistei, în mare dificultate financiară în acea perioadă, și cu privire la viitorul său de desenator.
Maryse povestește cum a trait momentul atacului terorist din 7 ianuarie 2015 și toate zilele dramatice care au urmat. O face cu mintea, dar mai ales cu inima și, fără să vrei, citind, nu poți să nu empatizezi cu stările de spirit ale unei femei care îți povestește despre omul ei drag, plin de umor, îndragostit de femei și de viață.

O carte tristă, despre drama unei soții care trebuie să-și continue viața fără cel care i-a dat sens.

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene