O carte pe zi: ”Cartea de Crăciun”, de Selma Lagerlof
”-Venim dintr-o țară îndepărtată, zise unul dintre străini, și te rugăm să ne spui dacă asta e într-adevăr Fântâna Magilor.
Așa îi zice azi, răspunse Seceta, dar mâine n-o să mai fie aici. În noaptea asta are să moară.
Înțeleg eu că așa stau lucrurile, de vreme ce te văd aici, zice călărețul. Dar nu-i una dintre fântânile sfinte care nicicând nu seacâ? Sau de unde își are numele?
-Știu că e sfântă, zice Seceta, dar n-are a face. Cei trei magi sunt acum în rai.
Cei trei călători se uitară unul la altul. -Chiar știi povestea adevărată a
-Știu povestea tuturor fântânilor, izvoarelor, pâraelor și râurilor, le răspunse ea mândră.
-Fii atunci bună și spune-ne-o, s-o auzim și noi!, o rugară străinii.
Și se așezară s-o asculte pe cea care de veacuri poartă dușmânie față de tot ce crește.
Seceta își drese glasul, se sui pe colacul fântânii, ca povestitorul într-un jilt, și începu să povestească. ”
Cu un talent narativ inegalabil, autoarea transmite astfel cititorilor de toate vârstele un mesaj al iubirii, un îndemn la modestie, bunătate şi înţelegere. Lucruri care ţin de cald în seri reci şi a căror lumină străbate, chiar după ce închizi cartea, lungile nopţi de iarnă.
Cartea conține 14 povestiri, culese din mai multe volume ale Selmei Lagerlöf, prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatură (1909). Sunt traduse din limba suedeză de Liliana Donose Samuelson, care a şi făcut selecţia textelor, şi se bucură de ilustraţiile lui Ilon Wikland, un estonian născut în 1930, refugiat în Suedia în 1944, cunoscut mai ales pentru că a ilustrat multe dintre cărţile lui Astrid Lindgren.
Povestirile au fiecare morala lor, una de mult bun-simţ, la decenii depărtare de unele texte de astăzi pentru copii. O bucurie se degajă din fiecare, un gând pozitiv, o idee care poate fi luată ca încurajare nu doar de copilul ce s-ar încumeta să descifreze ce se ascunde în spatele literelor, ci şi de părintele care şi-ar putea răpi din seara la televizor pentru a-i citi copilului o povestioară.
Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.
Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru copii a Bibliotecii Județene