Mărţişorul, simbol aducător de noroc
A venit primăvară! Cel puţin calendaristic… Dar românii sărbătoresc venirea primăverii într-un mod unic. Triumful reînvierii şi regenerării este invocat prin Mărţişorul pe care-l dăruim celor dragi, ca mic semn ce ne dorim să le aducă fericire şi noroc. Toţi ştiu că de 1 Martie dăruim mărţişoare sau primim mici simboluri ale primăverii, dar probabil puţini cunosc povestea mărţişorului ori s-au întrebat ce simbolizează şi de unde a pornit acest obicei. Mărţişorul este un simbol al primăverii, menit să aducă optimism. Formă acestuia s-a schimbat în timp. La început mărţişorul era simbolizat printr-o monedă. Mai târziu apărea sub formă unor mici pietre de rău vopsite în alb şi roşu înşirate pe o aţă. Acum le-au locul mărgelele, ceramica, florile sau diverse forme din plastic.
În popor se păstrează încă vie legenda mărţişorului. Aceasta spune că, odată, soarele a coborât într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniţă. Lumea se întristase, păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai rădeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu. Dar într-o zi, un tânăr voinic s-a hotărât să plece să salveze soarele. Mulţi dintre pământeni l-au condus şi i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l biruie pe zmeu şi să elibereze soarele. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna. A găsit castelul zmeului şi au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri şi rănit, tânărul a eliberat Soarele. Acesta s-a ridicat pe cer înveselind şi bucurând lumea.
A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă. Pe când aceasta se topea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. De atunci tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi unul roşu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi. Roşul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.
La originile mărţişorului a stat o monedă de aur sau de argint, la care se ataşa o sfoară făcută din două fire răsucite, unul roşu şi altul alb, ce semnificau lupta vieţii asupra morţii, a sănătăţii împotriva bolii.. Există credinţă, conform căreia, această amuletă aducea noroc şi fericire.
Obiceiuri de mărţişor
S-a păstrat datina că părinţii să lege copiilor, la 1 martie, câte o monedă la gât sau la mână, crezându-se că acesta le va purta noroc în decursul anului. Punerea mărţişorului se face în zorii zilei, înainte de răsăritul soarelui.Cu apă din neaua de 1 Martie se spală fetele ca tot anul să fie frumoase şi drăgăstoase. Tot de 1 Martie se leagă la fiecare pom roditor fir roşu, că să facă roade multe. Se spune că dacă de mărţişor e vreme frumoasă atunci vom avea o primăvară luminoasă. În zilele noastre, realizarea mărţişorului a devenit o adevărată opera de artă. Din păcate, am ajuns să ne împiedicăm la tot pasul de kitsch-uri.
Dacă vreţi să faceţi o bucurie când dăruiţi un mărţişor, căutaţi-l în aşa fel încât să însemne ceva. Mărţişoarele se oferă de către bărbaţi tinerelor fete sau doamnelor, dar pot fi oferite şi de către fete prietenelor, mamelor, bunicilor. În Moldova se practică obiceiul că fetele să dăruiască la rândul lor mărţişoare bărbaţilor. Este frumos ca fiecare mărţişor să reprezinte persoana cărui îi este dăruit sau urarea care vrea să fie făcută. Un coşar poate transmite bunăstare, trifoiul noroc, ghiocelul poate exprimă gingăşia. În comerţ, oferta de mărţişoare este extrem de variată, atât ca modele, cât şi ca preţ. Dar pentru că important este simbolul, nu neglijati această zi şi oferiţi mărţişorul potrivit fiecărei persoane din viaţă dumneavoastră.