Manifestări dedicate Unirii și la Vaslui
24 ianuarie este data la care se sărbătorește, an de an, din 1859 încoace, un mare eveniment al istoriei poporului român, şi anume Unirea Principatelor, cunoscută ca „Mica Unire”.
La Vaslui, vor fi organizate o serie de manifestări dedicatei acestei sărbători. Astfel, incepand cu ora 14.00, în Centrul Civic al municipiului Vaslui va avea loc un moment de evocare a Unirii, susținut de actorii teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad. Momentul va fi urmat de un concert susținut de Orchestra de muzică populară „Rapsodia Vasluiului” și de un recital al Ansamblului folcloric „Ștefan Vodă”, din Căpriana, Republica Moldova. De la orele 17,00 vasluienii sunt invitați la Sala Sporturilor, acolo unde va avea loc un spectacol extraordinar, cu participarea Ansamblului folcloric „Ștefan Vodă”, din Căpriana, Republica Moldova și a Ansamblului Național Academic de dansuri populare „Joc”, din Chișinău. Intrarea este liberă!
Unirea Principatelor reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Tara Românească şi este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate (la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.)
Începând din acest an, ziua de 24 ianuarie se află înscrisă în calendarul poporului român ca o sărbătoare naţională.
Unirea de la 24 ianuarie 1859 a fost un act care s-a răsfrânt asupra tuturor domeniilor vieţii sociale, economice, statale, culturale, fiind un moment de răscruce cu urmări fericite asupra civilizaţiei româneşti.
De data aceasta, instinctul popular este cel care a acţionat mai presus de conjuncturile politice şi a înscris Unirea şi pe Alexandru Ioan Cuza, cel care timp de şapte ani a întruchipat lupta pentru ca o generaţie de oameni politici, cei mai mulţi cărturari şi scriitori, să îndeplinească programul revoluţionar de la 1848
Alexandru Ioan Cuza a devenit încă din timpul vieţii sale un personaj legendar. Şi aceasta pentru că nu a dat nicio clipă înapoi pentru ca ţăranul să primească măcar o parte din pământul pe care îl muncea.