Invitație la Muzeu: Expoziție de artă naivă, semnată de Costică Onuță

Până pe 18 martie, iubitorii de pictură naivă sunt invitați să viziteze – Expoziția de pictură naivă a artistului Costică Onuță, găzduită de Muzeul Județean «Ștefan cel Mare» Vaslui, în perioada 19 februarie-18 martie 2021.Absolvent al Școlii populare de artă din Vaslui, clasa prof. Eugen Balan, creația artistului este recunoscută la nivel național dar mai ales internațional, picturile sale regăsindu-se în expoziții organizate la New York, Paris, Viena, Veneția, Bangkok, Madrid sau Salonic.
Vernisajul expoziției,  organizată de  Consiliul Județean Vaslui,  Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui și  Muzeul Județean «Ștefan cel Mare» Vaslui, a avut loc vineri, 19 februarie , în sala Multimedia, de la etajul I a muzeului. Evenimentul, moderat de muzeograful Marian Antoniu, a marcat împlinirea a 70 de ani a artistului și a peste 40 de ani de activitate în slujba picturii naive.
”Pe domnul Onuță nu l-am întâlnit până  acum, dar lucrările dumnealui le știu de peste 20 de ani.  Expozițiile de artă naivă sunt o raritate în lumea muzeeală, mai ales pentru faptul că muzeele nu au în proximitatea lor oameni de calibru care să păstreze nealterată această artă. De aceea este de admirat că există muzee de calibru care fac loc pe simeze și picturii naive! ”, a spus muzeograful Victor Munteanu, directorul Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași.
”Tot ce a creat dommnul Onuță reprezintă satul moldovenesc, sub toate aspectele sale, pentru că arta naivă este o ipostază a culturii populare, a oralității și spontaneității culorii populare.  Datinile și obiceiurile rurale se regăsesc în toate lucrările lui Costică Onuță: aici se regăsesc obiceiurile de sărbători, vom vedea fântâna, element fantastic în cultura populară. Culorile, în care se evidențiază albastrul, reușesc să redea lumea satului, violentă dealtfel, într-o lumină caldă, blândă. Nu pot decât să îi urez domnului Onuță decât multă sănătate, putere și inspirație”, a spus dr. Lucian Valeriu Lefter, reprezentant al  CJCPCT Vaslui. Acesta i-am înmânat artistului, din partea Consiliului Județean Vaslui,  o plachetă omagială, în semn de prețuire pentru întreaga activitate desfășurată.
”Muzeul Județean Ștefan cel Mare caută să promoveze, în primul rând, artiștii autohtoni. Muzeele caută să organizeze expoziții cu mari artiști din țară sau din lume, dar de multe ori uită să promoveze tocmai arriștii din locul respectiv. Noi ne-am propus ca în primul rând să susținem artiștii locali, de aceea îi invit să vină la muzeu, săp organizăm împreună acțiuni și evenimente precum cel de astăzi, astfel încât județul Vaslui să aibă locul în cultura națională locul pe care îl merită.”, a afirmat dr. Ramona Maria Mocanu,  directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui
La finalul activității, prieteni și cunoscuți au depănat amintiri și momente din viața artistului.