Informaţia virtuală şi ignoranţa primarilor, ameninţări serioase pentru bibliotecile din judeţ

Concurenţa informaţiilor din mediul virtual, reducerea drastică a fondurilor destinate achiziţiei de carte şi  ignorarea de către unii primari din comune a rolului pe care îl are carte şi, implicit, educaţia în cadrul comunităţii, au fost principalele probleme ridicate la întâlnirea bianuală a bibliotecarilor din judeţul Vaslui, care a avut loc marţi, 30 mai, la sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Vaslui. Prezidată de Gelu Voicu Bichineţ, directorul Bibliotecii Judeţene „Nicolae Milescu Spătarul”, moderator al acţiunii, de Mihaela Trifan, metodist al aceleiaşi instituţii, şi de Vasile Mariciuc, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, şedinţa şi-a propus  să fie o radiografie a situaţiei bibliotecilor publice din judeţ.

„Este o întâlnire din care toţi avem ce învăţa, un raport al activităţii depuse, o scanare a ceea ce se întâmplă bun şi rău în teritoriu, o întâlnire în cadrul căreia să vedem direcţiile de urmat, astfel încât biblioteca să devină o instituţie de interes pentru comunitate”, a spus Gelu Bichineţ.  Acesta şi-a exprimat susţinerea pentru toţi cei care înţeleg  rolul bibliotecarului, care se implică în atragerea publicului în bibliotecă prin diverse acţiuni şi parteneriate .

Nu puţine sunt şi situaţiile în care edilii comunei consideră neimportantă munca bibliotecarului, acesta primind diverse alte sarcini sau chiar primari care îşi doresc defiinţarea posturilor de bibliotecar şi închiderea bibliotecilor publice.

Vasile Mariciuc, vicepreşedintele CJ Vaslui, a elogiat munca celor prezenţi şi i-a sfătuit ca, acolo unde primarii nu au înţeles încă rostul bibliotecii, să facă în aşa fel încât să-i  aducă pe edili în bibliotecă, într-un cadru mai larg, şi să-i invite să povestească cum au reuşit în viaţă.

“ Nu sunt un adept al teoriilor conspiraţionale, dar tunci când doreşti să distrugi o naţie, loveşti în cultură, sănătate, învăţământ şi în alte domenii cheie. Nu ştiu dacă cineva şi-a propus să ne distrugă, dar trebuie să fim atenţi., pentru că, evident, tendinţe se mai manifestă. Dăruirea bibliotecarului, activităţile anexe , sunt foarte importante şi merită susţinute. Sunt biblioteci în care, în patru-cinci ani, nu s-a achiziţionat nicio carte şi au intrat doar căr-ile de la noi. În paralel, multe cărşi sunt degradate, trebuie clasate, iar fondul de carte se diminuează. Trebuie să găşiţi oameni ai locului dispuşi să facă donaţii de carte, deşi nu ar trebui ca asta să fie baza.”, a mai spus Gelu Bichineţ. Acesta le-a prezentat bibliotecarilor şi două apariţii editoriale de excepţie, una dintre ele, un Atlas lingvistic al limbii române, editat şi dăruit de Academia Română, fiind dăruit în câte un exemplar, fiecărei biblioteci din judeţ.

Metodistul Mihaela Trifan le-a vorbit bibliotecarilor despre motivaţiile meseriei, care nu ţin de partea financiară ci de satisfacţia de a sădi dragostea de carte, ca sâmbure al educaţiei, unor copii.  “Haideţi să zâmbim totuşi. Avem o meserie frumoasă, care dincolo de unele neplăceri cotidine, aduce satisfacţii sufleteşti enorme. Când vezi un copil că strânge cu drag o carte la piept, înseamnă că ceea ce faci tu are un rost. Până la urmă, acesta este scopul nostruŞ să îi facem pe cei din jur să iubească cartea”, a spus  aceasta.

La final, reprezentanţii  instituţiilor judeţene i-au rugat pe bibliotecarii din judeţ să sprijine în perioada următoare două mari proiecte: unul privind centenarul Marii Unirii, iar cele de-al doilea vizând realizarea unei strategii culturale la nivel de judeţ.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.