În Ajun de Crăciun, străzile din Vaslui se vor umple de mascați, capre, urși și haiduci

Duminică, 24 decembrie, în Vaslui se va desfăşura cea de-a XLI-a ediţie a Festivalului “Datini şi obiceiuri de iarnă”. Festivalul reprezintă o invitaţie adresată tuturor vasluienilor care vor să asiste la o reînviere a satului tradiţional în perioada sărbătorilor de iarnă.

Manifestarea va debuta la ora 09.30 cu o paradă a grupurilor de colindători şi urători, care vor evolua atât în Centrul Civic al oraşului cât şi în unele zone intens circulate din oraş. Organizatorii acţiunii sunt Consiliul Judeţean Vaslui, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJPCT) şi Primăria Vaslui, iar în acest an, cheltuielile vor fi suportate de un sponsor, Familia Safir.

“Suntem recunoscători firmei „Familia Safir” pentru că a spus răspuns solicitării noastre. Oameni buni, noi, organizatorii, alături de sponsorul „Familia Safir”, vă invităm în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie 2023, să ne bucurăm de alaiurile de vestitori ai Noului An: vălărete acompaniate de fanfară, jocul ursului și al caprei, urători, colindători, jieni și haiduci.Chiar dacă numărul celor prezenți va fi mai mic decât în alți ani, limitându-ne la cel mult 15 grupuri, vă transmitem că ne vom da silința ca spiritul sărbătorilor să poposească în sufletele voastre, dragi vasluieni!” a declarat Lucian Onciu, director CJPCT Vaslui.

Potrivit specialiştilor de la CJPCT Vaslui, judeţul Vaslui se remarcă pe plan naţional prin bogăţia şi varietatea obiceiurilor de iarnă. In toate localităţile se întâlnesc colinde, pluguşoare, teatru popular în diverse variante. Cu totul şi cu totul spectaculoase sunt însă jocurile de măşti de o străveche descendenţă, reprezentând, se pare, riturile practicate de dacii liberi, sau chiar având rădăcini în neolitic. Caracteristic zonei este “Valaretul” care reuneşte în totalitate jocurile de măşti dintr-un sat. Toate datinile au însă unele trăsături specifice moldovenilor: un grad mare de spectaculozitate, o tendinţa pregnantă spre amplificarea episoadelor dramatice, evoluţia simultană a textelor literare, a melodiilor instrumentale, a dansurilor, prin sudarea mai multor datini şi obiceiuri, iniţial singulare, în scenarii diversificate, unificând tradiţii distincte la origine, în manifestări fastuoase de tipul valaretelor de care vorbeam mai înainte.