Imperiul agricol al afaceristului Adrian Porumboiu, vândut pe bucăţi unui grup de firme cu sediul în Chişinău

În urmă cu câteva zile, Adrian Porumboiu s-a retras din acţionariatul Agrocomplex Bârlad, parte a grupului de firme Racova pe care îl controlează, arată datele furnizate Economica.net de către Termene.ro.Grupul Racova, deţinut de Adrian Porumboiu, este predat pe bucăți către Trans-Oil, un grup de firme cu sediul central la Chișinău, aceasta fiind considerată cea mai mare tranzacție din sectorul agricol românesc. Cel care urmează să preia fermele lui Adrian Porumboiu este Vaja Jhashi, proprietarul Trans-Oil, un om de afaceri cu origini georgiene, dar care ar avea cetăţenie americană, rusă şi moldovenească. ,De pe locul al doilea în “Top 100 – cei mai puternici fermieri”, anul 2015 s-a dovedit nefast pentru Porumboiu,  Porumboiu: datoriile s-au adunat, executările silite s-au ținut lanț și, ca bomboană pe colivă, APIA l-a amendat cu 12 milioane de lei pentru încasare ilegală de subvenții

Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai importanţi latifundiari ai ţării, s-a retras din acţionariatul Agrocomplex Bârlad, parte a grupului de firme Racova pe care îl controlează, arată datele furnizate Economica.net de către Termene.ro. Potrivit sursei citate, compania este deţinută acum de către compania elveţiană Delta Commodity and Financial Services (DCFS) SA, SIF II Moldova, Constantin Duluţe – cel care exploatează Insula Mare a Brăilei şi avocatul Dimitriu Sorin Manuel.

DCFS figurează şi în acţionariatul companiei Racova SA care este, la rândul său, în acţionariatul Comcereal SA Vaslui, compania prin care omul de afaceri exploatează în jur de 27.400 de hectare în judeţul Vaslui. DCFS este parte a grupului agroindustrial Trans-Oil, cel mai mare comerciant de cereale şi producător de ulei de floarea-soarelui din Republica Moldova. Grupul este controlat de magnatul american cu origini gruzine Vaja Jhashi şi este activ pe piaţa din România din 2014, când a început să producă pe liniile fabricii de uleiuri Ulerom deţinut de Adrian Porumboiu.

”Este vorba despre o separare a business-ului.Tranzacţia a început în urmă cu un an de zile”, a declarat pentru economica.net Adrian Porumboiu, fără a da alte amănunte.

”Eu am foarte puţin din acea firmă, de pe vremea când am lucrat ca director. Nu cunosc ce s-a întâmplat cu acţionariatul”, a declarat pentru aceeași sursă și Constantin Duluţe, proprietarul Agricost SRL, compania care exploatează cea mai mare suprafaţă arabilă a ţării.

Deși Adrian Porumboiu infirma acum câteva luni faptul că iese din agricultura mare, faptul că el cedează acționariatul Agricomplex Bârlad este dovada clară că vasluianul și-a vândut afacerea pe bucăți către Trans-Oil. Astfel, anul trecut, cifra de afaceri a societății din care a ieșit Porumboiu a fost de 40,9 milioane de lei, în timp ce Comcereal Vaslui a rulat 76,3 milioane de lei, aceasta din urmă fiind, deja condusă de un director general cunoscut ca fiind ”omul Trans-Oil”, respectiv basarabeanul Denis Palii, conform unor documente oficiale.

Costul proiectului este de aproximativ 164 de milioane de dolari şi are trei componente. Una dintre ele este tranzacţia cu grupul Racova, a doua înseamnă o facilitate pentru asigurarea de capital de lucru, iar o altă componentă înseamnă re-finanţarea unor împrumuturi contractate anterior pentru operaţiunile Trans-Oil din Republica Moldova. Tranzacţia cu Racova are o pondere de două treimi din întregul proiect. Proiectul va fi finanţat de către grupul Trans-Oil, IFC şi de către o bancă de investiţii care activează şi în comerţul cu cereale.

Imperiul agricol deţinut de Adrian Porumboiu îl plasa pe acesta , în 2014, pe locul al doilea în “Top 100 – cei mai puternici fermieri”, în urma lui Ioan Nicolae. În vremurile sale bune, Porumboiu ajunsese să exploateze 54.000 de hectare, dar în 2015, surse din piață îl dădeau cu 45.000 de hectare, din care 5.000 de hectare în proprietate. Dispunea de silozuri cu o capacitate de 300.000 tone, iar lista activelor mai includea ferme de animale și unități de procesare – două ferme de vaci, o fabrică de ulei, una de biodiesel, trei mori, nouă fabrici de pâine, o fabrică de procesare a laptelui și circa 300 de magazine proprii. Cumulat, acestea aveau o cifră de afaceri estimată la peste 170 milioane euro. A venit însă anul 2015 când datoriile s-au adunat, executările silite s-au ținut lanț și, ca o bomboană pe coliva afacerilor lui Porumboiu, APIA l-a amendat cu 12 milioane de lei pentru încasare ilegală de subvenții. A fost, de altfel, și momentul-cheie în care pe piață a apărut informația că Porumboiu vinde Grupul Racova, tranzacție pe marginea căreia, la acea vreme, nu a dorit să facă nici un comentariu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.