Echipajul Şcolii “Ştefan cel Mare” Vaslui, premiat la concursul „În lumea minorităților”
În data de 16 ianuarie 2016 la Casa Pogor, Muzeul Literaturii Române, Iaşi, a avut loc Gala Minorităţilor, eveniment de promovare a valorilor şi culturii minorităţilor naţionale din România. În cadrul Concursului „În lumea minorităților”, standurile şcolilor participante din toată zona Moldovei, au redat moştenirea cultural-istorică şi contribuţia minorităţilor evreilor la cultura şi istoria României de astăzi. În urma evaluării prezentării standurilor de către reprezentanţii minorităţilor, de specialişti şi de publicul prezent, echipajul Şcolii Gimnaziale “Ştefan cel Mare”, Vaslui, alcătuit din elevii Lupu Carmen şi Dima Mihai (clasa a VIII a) au obţinut un bine-meritat Premiu II. Alături de ei au fost profesorii Cecilia Vasilescu Cecilia, Mirela Obreja şi Constantin Focşa.
Proiectul MINORITĂȚI MINORE se derulează în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversității în cultura și artă în cadrul patrimoniului cultural european” și este finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României. Proiectul este derulat de Fundația Corona din Iași în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române Iași.
Minoritățile abordate în cadrul proiectului și al concursului sunt: germanii (sași și șvabi), evrei, turcii, rușii lipoveni și ucraineni. Reprezentând aproximativ 22% din populația României în perioada interbelică, minoritățile naționale au înregistrat un declin constant ajungând ca astăzi doar 10% dintre cetățeni să facă parte dintr-o minoritate națională.
Pentru a nu lăsa uitării contribuția și impactul pe care aceste comunități etnice le-au avut asupra culturii românești, proiectul MINORITĂȚI „MINORE” urmărește recuperarea, conștientizarea, promovarea și valorificarea moștenirii cultural-istorice a celor 5 minorități naționale amintite anterior.
Scopul proiectului este acela de a recupera printr-un Studiu moștenirea cultural-istorică a minorităților naționale cu slabă vizibilitate în prezent, de a facilita conștientizarea importanței acesteia în rândul publicului larg printr-un film Documentar, de a o promova și valorifica prin evenimente publice (5 Gale ale minorităților „minore”), printr-un Catalog cultural turistic al minorităților (oferte/trasee turistice pentru piața de profil la nivel local și internațional).
Pentru a creșterea impactului proiectului și pentru implicarea tinerilor în recuperarea, conștientizarea și promovarea patrimoniului cultural istoric al minorităților, s-a desfăşurat Concursul „În lumea minorităților” adresat elevilor și profesorilor din școli și licee.