Cronica unei Gale naționale: Gala Execelenței în Asistență Socială 2018
Săptămâna aceasta, perioadă în care în întreaga țară au loc diferite manifestări desfășurate sub egida ”Săptămâna Asistenței Sociale”, am avut onoarea să fiu invitată la Gala Națională a Execelenței în Asistență Socială, eveniment organizat de Colegiul Asistenților Sociali din România (CNASR), cu scopul de a premia excelența în domeniu. Ajunsă la cea de-a V-a ediție, Gala a avut în acest an un impact covârșitor: pentru cele 18 categorii de premii au fost nominalizate 625 de persoane din întreaga țară, de la asistenți sociali până la ziariști și politicieni. Cele 250.000 de voturi online pe pagina http://gala.cnasr.ro au desemnat finaliștii care au intrat în etapa de jurizare. Printre aceștia, trei asistenți sociali din județul Vaslui.
Neaflându-mă printre nominalizați, invitația CNASR, de a participa la Gală, a venit ca o surpriză, pe care am acceptat-o cu plăcere. Am ajuns la Ateneul Român cu aproape două ore înainte de începerea evenimentului. Clădirea, construită cu 130 de ani în urmă, devenită în timp un simbol al spiritualității românești, își așteaptă oaspeții. Pentru că ne cazăm într-un imobil vecin, din când în când arunc un ochi pe geam… Încet, încet, atmosfera se animă: rând pe rând,în grupuri mai mari sau mai mici, în curtea clădirii apar tineri detașați, purtând povara unor cutii cu instrumente, apoi domni eleganți și sobri, îmbrăcați în costume, doamne distinse în ținute chic, colorate,, primăvăratece, într-un fermecător contrast cu peisajul rece și banal, de iarnă, din curtea Ateneului. Oamenii se salută, se îmbrățișează, zâmbesc, semn că, deși vin din toate colțurile țării, mulți se cunosc și se bucură de reîntâlnire. Se fac poze în curtea Ateneului, în fața coloanelor reprezentative pentru clădirea inspirată din vechile temple grecești.
Ajungem și noi la o oră decentă, înainte de începerea programului festiv. La intrare ne întâlnim cu Polixenia Condrea, președintele filialei județene a CNASR, care îi așteaptă pe cei care nu au intrat încă în posesia invitațiilor, unde se află locurile pe care le vor ocupa în sală. În foaier se află deja câteva sute de oameni: asistenți sociali, reprezentanți au unor organizații neguvernamentale, politicieni, ziariști. Încerc să identific vasluienii din mulțime.
Îl zăresc întâi pe Sergiu Stratulat, finalist la categoria ”Premiul asistentul social în domeniul sănătate/servicii medicale”.Asistent social la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, Sergiu este unul din oamenii care a făcut și face minuni pentru beneficiarii cu afecțiuni psihice. Nu e locul să scriu despre asta, dar e suficient să vă uitați pe pagina https://www.facebook.com/Asociatia-Terapsi-Murgeni-1719494281614217/#_=_ sau https://www.facebook.com/spitalmurgeni/ pentru a avea o idee despre munca depusă de tânărul care, deși a mai câștigat premiul la această categorie la ediția din 2014, mărturisește că are emoții la fel de mari ca la prima nominalizare.
Într-un alt grup zărim alți vasluieni: pe Roxana Hriscu, director general adjunct al DGASPC Vaslui, pe Daniela Urumov, director executiv în cadrul aceleiași instituții, pe Monica Mereuță, din structura județeană a CNASR. Undeva, parcă în contrast cu chipurile blânde, cu zămbet deschis, doi politicieni din Bârlad: deputatul Adrian Solomon, invitat probabil în calitate de președinte al Comisiei de Muncă din Camera Deputaților și Traian Petcu, vicepreședinte subsecretar de stat la ANSVSA. Ambii cu o atitudine superioară și distantă, la polul opus de cea abordată de europarlamentarul Maria Grapini, în apropierea căreia am stat ceva mai târziu, în sală.
Îmi distrag atenția de la cei doi politicieni două distinse și frumoase vasluience: Valerica Cobzaru și Simona Pechianu, ambele de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui, cea din urmă o a doua finalistă la Gala care stă înceapă. Simona, fost asistent social și la Complexul de Servicii Comunitare nr. 1 Vaslui, îmi spune că nu are emoții. ”Pentru mine este o onoare să fiu aici, printre finaliști”, afirmă ea cu modestie.
Cu Ștefania Savin, hușeanca noastră de o nobilă grație fizică și morală mă reîntâlnesc de fiecare dată cu drag. În calitate de președinte al Comisiei de Comunicare și Imagine a CNASR și membru al juriului o văd cumva presată de probleme organizatorice, așa că nu o rețin prea mult.
Observ un loc în care agitația este mai mare și grupul mai compact. Aici se află prof univ dr Doru Buzducea, decanul Facultății de Asistență Socială din cadrul Universității București, președintele CNASR, inițiatorul Galei și a unui șir lung de acțiuni menite să promoveze și să valorizeze profesia de asistent social. Alături de acesta, ceilalți ”arhitecți” ai Galei, membri în conducerea CNASR: Diana Cristea, Aida Boldeanu, Cristian Roșu, Ioan Durnescu.Un panou uriaș, cu logo-ul Galei este principalul punct de atracție, toți cei prezenți încercând să facă fotografii reprezentative, spre aducere aminte.
Apropierea orei stabilită pentru începerea momentului festiv face ca, încet, încet, să se ocupe fiecare dintre cele aproape 800 de locuri ale Sălii de spectacol a Ateneului. Amfitrionul serii este, și de această dată, pro bono, Andreea Marin. Frumoasă, emanând căldură și bunătate, confirmă pe deplin apelativul de ”zână” cu care au alintat-o fanii.
”Sunt onorată să fiu gazda Galei CNASR, un eveniment devenit tradiție, ce sărbătorește asistenții sociali din Romania, munca lor ce aduce atâtea schimbări în bine în viața celor din jur.
Profesioniștii care fac din pasiunea lor pentru ajutorarea celorlalți o adevărată meserie au primit peste 250.000 de voturi, acordate nominalizaților în doar o singură săptamană. Interesul pentru procesul de vot a fost mult mai mare decât în anii trecuți. Și anul acesta au fost necesare doua servere care au facut posibilă votarea online. Site-ul galei a fost vizualizat de 1.627.920 ori. 70 de asistenți sociali, personalități și instituții din domeniu au intrat în etapa de jurizare, rămânând în marea finală 54 de nume. Două recitaluri pe sufletul nostru vor fi un dar pentru sărbătoriți în seara aceasta”, a spus Andreea Marin, făcând astfel introducerea pentru primul dintre recitaluri, cel al Alexandrei Ușurelu alături de Muse Orchestra. Vocea adolescentină, curată și de o sensibilitate aparte a tinerei interprete nu a făcut decât să sporească emoțiile celor care așteptau premierea.
A venit și momentul mult așteptat! Rând pe rând, la fiecare categorie, sunt prezentați finaliștii, cei ajunși în finală în urma voturilor online. Am un gust amar: la cele 18 categorii, noi avem doar trei finaliști, semn că mai avem multe de învățat despre solidaritate, respect pentru munca unor oameni, despre susținere și încurajare necondiționată. Finaliștii sunt aplaudați.
Mă uit în sală și îmi amintesc un îndemn de pe pagina de socializare a președintelui CNASR, Doru Buzducea: ”Fiți diferiți și faceți diferența acolo unde vă aflați!”. În sală, aproape toți cei prezenți sunt oameni care, acolo unde lucrează, fac mult mai mult decât le impune fișa postului, stabilind noi repere și standarde în asistența socială. Este seara lor de glorie, o recunoaștere a muncii lor, recunoștință care ar trebui manifestată mai mult, mai des și nu doar din partea celor care lucrează în domeniu.
Premianții urcă, emoționați, pe scenă. Și sunt din toată țara: din Vâlcea, Dolj, București, Arad, Bacău, Sibiu…De la Vaslui, Claudia Gina Hamza, asistent social la Căminul pentru persone vârstnice Tutova, primește Premiul pentru asistentul social din domeniul persoanelor vârstnice și îngrijiri la domiciliu.
Bucuria și emoția celor premiați radiază de pe scenă, într-o atmosferă copleșitoare. Pe rândul din fața mea Maria Grapini aplaudă cu entuziasm finaliștii și premianții, în egală măsură. Mă uit pe locurile unde ar fi trebuit să se afle politicienii din Vaslui. Sunt goale și așa vor rămâne până la sfârșitul serii. Adrian Solomon și Traian Petcu primesc o bilă neagră… Seara a continuat cu un recital oferit de Rusanda Panfili care, cu acorduri line sau tumultoase, născute din arcușul viorii, a făcut sala să vibreze de o altfel de emoție.
Pentru a doua categorie de premiere, pentru personalitățile care au susținut asistența social, pe scenă, alături de Andreea Marin, a urcat președintele CNASR. La îndemnul acestuia, în ton cu denumirea campaniei „România se ridică in picioare pentru asistența socială”, cei prezenți în sală au făcut un gest simbolic: au aplaudat, în picioare, asistenții sociali prezenți în sală.
”Ceea ce noi vedem și ceea ce trăim astăzi este realitatea simțită și gândită cu mulți ani în urmă, când am îndrăznit sa visăm pentru profesia noastră, când am îndrăznit să privim dincolo de zid, dincolo de bariere.
Am plecat în 1990 de jos, de la o singură facultate de profil, astăzi avem 23 de facultăți pe întreg cuprinsul țării! Atunci existau câțiva asistenți sociali supraviețuitori și absolvenți ai Școlii Superioare de Asistență Socială „Principesa Ileana” din București, astăzi suntem 40.000. Atunci eram necunoscuți, astăzi CNASR cucerește întreaga țară ridicând-o în picioare pentru asistența socială!
Prin campania noastră dorim sa reînviem spiritul de breaslă în rândul comunității noastre profesionale, sa redăm demnitatea asistentului social, iar asistenței sociale gloria și splendorile pe care le merită această nobilă profesie.
Străbatem țara în lung și-n lat, de la Est la Vest și de la Nord la Sud, aducând laolaltă confrații de breaslă, oficialitățile județene, universitari, jurnaliști, celebrități locale, prieteni și susținători a căror inima bate pentru asistența socială.
Cred, doar împreuna putem să construim un proiect solid și pe termen lung. Tocmai de aceea, în această seară, o să vă spun câteva gânduri despre eroii campaniei noastre, despre cei care au ridicat România în picioare pentru asistența socială și vă invit ca la final, sâ-i aplaudâm. Am debutat în tinutul pandurilor, ridicând Gorjul în picioare pentru asistența socială (…)”, a spus Doru Buzducea, enumerând județele care au inițiat acțiuni în cadrul Campaniei.Sibiu, Neamț, Bacău, Ialomița, Ilfov-Giurgiu. ”Ne-am deplasat apoi la Podul Înalt… în ținutul domnilor Armeanu și Iulian Vlad, dar și al doamnelor Ștefania Savin și Polixenia Condrea! Iar Mihaela Zărnescu a marcat deplin în media locală istoria campaniei noastre pe tărâm vasluian”, a afirmat președintele CNASR, continuând cu celelalte județe: Argeș, Bihor, Constanța, Timișoara, Arad, Mehedinți, Caraș Severin, Tărgoviște, Suceava, Satu Mare, Olt, Hunedoara.
Președintele CNASR a acordat disticții de excelență pentru câțiva jurnaliști care s-au implicat în mod deosebit în susținerea campaniei de promovare și valorizare a profesiei de asistent social. Am avut onoarea să primesc o astfel de distincție, dar și calde cuvinte de apreciere rostite de Andreea Marin: ”Văd atâta frumusețe pe scenă, și nu mă refer aici dooar la cea fizică. Mă refer la felul în care voi scrieți, voi încă știți să scrieți despre lucrurile bune care se întâmplă în țara aceasta. Și spun cu tristețe lucrul acesta, pentru că atunci când vorbim despre ”marea breaslă a jurnaliștilor din România”, mult prea puțini mai găsesc de cuviință să pună punctual pe i atunci când e vorba strict de fapte pozitive, de lucruri constructive, când există, (nu-i așa?!), atâta material care să ne facă să bârfim, să arătăm cu degetul și să iscăm scandaluri”.
A urmat lansarea unei colecții de DVD-uri, o ”cinematecă” a edițiilor precedente a Galei, premierea personalităților care au susținut asistența social și, în final, un nou recital al Rusandei Panfili, de această dată împreună cu prieteni instrumentiști, cu care susține de obicei concertele.
”Din emoții se construiesc relații… din emoțiile noastre s-a născut Gala Națională a Excelenței în Asistența Socială, din emoțiile dumneavoastră s-a construit o profesie, din inimile noastre se desăvârșește o țară ridicând-o în picioare pentru asistența socială!
Ceea ce noi construim astăzi, construim pentru generațiile viitoare, căci, așa cum spunea Ștefan cel Mare, prin cuvintele lui Barbu Ștefănescu Delavrancea: ”Moldova nu este a noastră, ci a urmașilor urmașilor noștri… Povestea continuă, povestea merge mai departe, iar viitorul se construiește astăzi, aici. Vă mulțumesc și vă asigur de aceleasi eterne sentimente!”, a spus în final Doru Buzducea.
”Ce face, de fapt, un asistent social?”, m-a întrebat o cunoștință. Inițial am fost mirată de întrebare, ca imediat după aceea să realizez cât de discretă este munca acestor oameni. Timp de aproape jumătate de oră i-am povestit persoanei în cauză ce fac asistenții sociali, de la cei care lucrează în spitale și încearcă să găsească soluții pentru copiii abandonați sau pentru cei cu risc de abandon, pentru bătrânii părăsiți sau pentru persoanele cu afecțiuni psihice și până la cei care își desfășoară activitatea în centre de urgență pentru copilul abuzat, neglijat sau exploatat, în centre maternale, de recuperare, în centre de bătrâni sau poartă responsabilitatea situațiilor în care copiii sunt adoptați sau plasați în familiile unor asistenți maternali. ”E o muncă grea!”, a spus interlocutorul meu în final și atunci am renunțat la explicații, convinsă că a înțeles.
Gala s-a încheiat, s-au stins reflectoarele, s-au închis ușile Ateneului, iar, a doua zi, fiecare participant a plecat spre casă, ducând ca dar prețios amintirea unei seri de neuitat și sentimentul că ceea ce face nu numai că nu este inutil, dar este și apreciat la adevărata valoare. Pe asistenții sociali îi puteți reîntâlni oricînd, la locurile lor de muncă: printre bătrânii din cămine, în centrele de recuperare sau în cele maternale, monitorizînd, consiliind, întocmind dosare, realizînd anchete, încercând să găsească soluții, să redea demnitatea unora, speranță altora și bucurie tuturor. Respectați-i, prețuiți-i și, dacă se poate, dați-le o mână de ajutor! (Mihaela Zărnescu)
Frumos reportajul! Felicitări tuturor premianților!