Contre la Colegiul Prefectural, pe tema violenţei în şcoli
O serie de discuţii contradictorii s-au purtat, marţi, 24 mai, în cadrul şedinţei ordinare a Colegiului Prefectural, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, Gabriela Plăcintă şi comandantul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui, Ionel Mirică, prezentând statistici total diferite cu privire la situaţia privind numărul infracţiunilor comise în şcoli şi cea a numărului de unităţi de învăţământ care au asigurată pază umană sau prin sistem de supraveghere video. Daniel Olteanu, prefectul judeţului, a afirmat, că este îngrijorat de faptele antisociale petrecute în unităţile de învăţământ, iar incidentele considerate „minore”, nu trebuie trecute cu vederea.
În timp ce şeful IPJ Vaslui a declarat că în primul trimestru al acestui an în şcolile din judeţ s-au înregistrat 40 de infracţiuni, cu 11 mai multe faţă de perioada similară a anului trecut, fiind semnalate 23 de furturi, 14 loviri, o ameninţare, un caz de şantaj şi unul de abuz, conducerea ISJ Vaslui a dat publicităţii o statistică proprie, efectuată în urma contabilizării tuturor incidentelor petrecute în unităţile de învăţământ, care artă că în şcoli s-au petrecut mult mai multe acte de violenţă. “Noi avem propria statistică, în care sunt prezentate toate evenimentele care au avut loc în şcoli. Astfel, pe semestrul I s-au semnalat 399 de cazuri de incidente fizice uşoare, dintre care 224 în mediul urban și 175 în mediul rural; 310 cazuri de deteriorare a bunurilor școlii, dintre care 267 în mediul urban și 43 în mediul rural; 105 cazuri de jigniri, dintre care 93 în mediul urban și 12 în mediul rural; 89 cazuri de limbaj violent, dintre care 72 în mediul urban și 17 în mediul rural; 70 cazuri de însușire a bunului găsit, dintre care 60 în mediul urban și 10 în mediul rural; 42 cazuri de introducerea unor persoane străine în incinta școlii, dintre care 32 în mediul urban și 10 în mediul rural; 26 cazuri de consum de alcool, dintre care 16 în mediul urban și 10 în mediul rural; 26 cazuri de furt, dintre care 12 în mediul urban și 14 în mediul rural. Sunt lucruri care nu trebuie trecute cu vederea. Este clar că există probleme şi împreună, prin dezbatere publică şi prin efort conjugat, putem înregistra progrese”, a declarat inspectorul general şcolar din cadrul ÎSJ Vaslui, prof. Gabriela Plăcintă.
Comandantul Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Vaslui, col. Paul Smântână, a afirmat că situaţia prezentată de ISJ este una “exagerată”. “Nu trebuie să mai exagerăm! Ar trebui să fie numai balerine şi pinguini în şcoli? E normal ce se întâmplă, în şcoli este o normalitate. Sunt infracţiuni puţine, raportat la numărul de elevi. Copiii se mai trag de haine, e normal. Şi eu când eram copil am tras fesul de pe cap unui coleg. Vorbim prea puţin despre lucrurile frumoase care sunt în şcoli”, a declarat Paul Smântână.
Prefectul judeţului, Daniel Olteanu, a afirmat, referindu-se la violenţa din şcoli, că este îngrijorat de faptele antisociale petrecute în unităţile de învăţământ. “Nu e normal să nu ne punem de acord cu aceste date, să avem situaţii diferite. Toate instituţiile implicate trebuie aduse la aceeaşi masă, într-un mecanism integrat, trebuie să învăţăm să lucrăm împreună, pentru că ne mor copiii. Alcool în şcoli, droguri, discriminare, manifestări rasiste. Aceste lucruri se întâmplă şi fiecare zi pierdută fără ca noi să facem ceva este prea mult! Chiar dacă sunt şi incidente minore, ele nu trebuie trecute cu vederea!”, a declarat prefectul judeţului Vaslui.
Prezent la întâlnire, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Vasile Mihalachi, a afirmat că pentru rezolvarea multora dintre cazurile de violenţă este necesară implicarea autorităţilor locale, dar şi a cetăţenilor simpli, care au devenit indiferenţi la ceea ce se întâmplă în societate. “Vorbim cu toţii de instituţii, dar instituţia “om” unde este? Am devenit cu toţii prea indiferenţi. Am dat copilul la şcoală şi aşteptăm să se ocupe de el doar profesorul, poliţistul sau jandarmul de la poarta şcolii. Suntem prea puţin preocupaţi de ceea ce se întâmplă în jurul nostru şi de aceea societatea românească este pe o pantă descendentă”, a declarat Vasile Mihalachi. El a precizat că sunt necesare adunări publice la care să participe factorii decizionali şi persoanele cu influenţă în comunitate: primari, profesori, preoţi, poliţişti şi medici.