Cazurile de abuz asupra minorilor, în creștere alarmantă. DGASPC Vaslui a demarat activități de conștientizare în mijlocul copiilor

În anul 2017, un număr de 433 copii din județul Vaslui au fost victima unui act de abuz, neglijare sau exploatare.  239 dintre aceștia au fost securizați în sistemul de protecție specială. În perioadă scursă din anul 2018, alți 153 de copii au separați de mediul familial din motive imputabile părinților. Cifre alarmante, care au făcut ca responsabilii din domeniu să se gândească serios la măsuri care să sporească  gradul de conștientizare în rândul copiilor și al adulților care îi înconjoară. 

”Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui, în calitatea de promotor al bunăstării și respectării drepturilor copilului la nivel județean, organizează o serie de activități tematice menite să marcheze Ziua internațională a copilului (1 iunie), Ziua împotriva violenței asupra copilului în România (5 iunie) și a Ziua mondială împotriva exploatării copiilor prin muncă (12 iunie). Sub egida ”Luna drepturilor copilului”, alături de Fundația World Vision România- Biroul zonal Iași și Vaslui, ne propunem să sporim gradul de conștientizare în rândul copiilor și, deopotrivă, a populației adulte aflate sau nu în relație de răspundere față de copii, iar împreună cu reprezentanții instituțiilor locale care interferează cu zona serviciilor sociale, să identificăm soluţii de prevenire a actelor de agresiune, indiferent de modul în care aceasta se manifestă.

Cazuistica instrumentată la nivelul DGASPC Vaslui relevă o creștere considerabilă a numărului de copii din segmentul de vârstă 5-12 ani, victime ale formelor de agresiune fizică și sexuală, fapt ce impune consolidarea unor astfel de noțiuni în rândul acestei categorii de copii și nu numai. Campania vizează o serie de activități pentru un număr de 70 de copii școlari și preșcolari din comunele Solești și  Ivănești, la care au participat și educatorii/învățătorii acestora. Implicarea copiilor a fost recompensată, simbolic, printr-un pachet de produse alimentare oferite de către Compania VASCAR, respectiv o jucărie din donația individuală a angajaților DGASPC Vaslui și ai Biroului Zonal Vaslui-Iași a Fundației World Vision.

În același registru, în data de 5 iunie a.c., colegii din cadrul Complexului de Servicii Comunitare nr. 1 Bârlad, în colaborare cu Școala Gimnazială ”Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, Școala Gimnazială ”Iorgu Radu” Bârlad și Școala Gimnazială ”Stroe S. Belloescu” Bârlad, au marcat Ziua împotriva violenței asupra copilului în România printr-o activitate de informare cu privire la drepturile copilului, cauzele și efectele acestui fenomen, intitulată ”Copilăria nu trebuie să doară”.

Campania se va finaliza prin workshop-ul  ”Bune practici în instrumentarea locală a cazurilor de abuz și neglijare”, ce va aduce la aceeași masă personal cu atribuții în domeniul asistenței sociale din cadrul a 15 primării din județ ( Negrești, Oșești, Lipovăț, Delești,  Laza, Muntenii de Jos, Rebricea, Todirești,  Dumești, Vulturești, Pungești, Ivănești, Poienești,  Zăpodeni, Rafaila), alături de o serie actori instituționali ce activează în domenii conexe asistenței sociale, în scopul expunerii unor experiențe de bună practică în gestionarea cazurilor la nivel comunitar, respectiv eficientizarea colaborării între instituțiile competente să intervină în situații de abuz, neglijare sau exploatare a copilului.

DGASPC Vaslui adresează mulțumiri organizației neguvernamentale care a sprijinit derularea întregii campanii, respectiv Fundația World Vision România- Biroul zonal Iași și Vaslui, Companiei VASCAR, în calitate de sponsor al activităților din mediul rural, copiilor și cadrelor didactice, reprezentanților autorităților locale și celorlalte instituții participante la întâlnirea tematică, iar nu în ultimul rând, tuturor colegilor care s-au implicat dincolo de latura profesională în buna desfășurare a tuturor evenimentelor dedicate ”Lunii drepturilor copilului”.”, se arată într-un comuncat de presă  al DGASPC Vaslui.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.