”Cărți vii”, la Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui
În perioada 9-13 mai, sub egida celei de-a XXI-a ediții a Săptămînii Naționale a Voluntariatului, Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, desfășoară o serie de acțiuni menite să reliefeze importanța voluntariatului în comunitate. ”Biblioteca vie” a constituit una dintre cele mai atractive manifestări, zeci de tineri liceeni dorind să afle povești reale din viața unor profesioniști din diverse domenii.
Tineri liceeni, voluntarii bibliotecii, coordonați de Luminița Șerban- șeful Serviciului Relații cu publicul și de bibliotecara Gina Lăcrămioara Păun, au dat startul activităților luni, 9 mai. Au deschis ”Tolba cu povești” preșcolarilor de la Grădinița cu PP nr. 3 Vaslui, care au pătruns în lumea fermecată a basmelor și poeziilor pentru copii, aflând totodată și despre oportunitățile de petrecere a timpului liber oferite de Biblioteca Județeană, atît prin intermediul Sălii de împrumut la domiciliu copii, cât și în cadrul atelierelor de muzică, pictură, artă populară, etc.
Marți, 10 mai, voluntarii Bibliotecii Județene au ajuns la Centrul de Zi al Complexului de Servicii Comunitare nr 1, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Vaslui. Copiilor de aici le-au fost oferite cărți pentru copii, jucării, dar și multe momente de voie bună în cadrul câtorva activități desfășurate în comun.
Miercuri, voluntari și bibliotecari au organizat o întâlnire a liceenilor cu profesioniști din diverse domenii, ale căror povești de viață pot fi așezate oricând cu succes în pagini de carte, în cadrul acțiunii ”Biblioteca vie”.
Despre lupta cu timpul, despre viață și moarte și lupta dusă de ambulanțieri le-a vorbit tinerilor Silvia Bazon, de la Serviciul Județean de Ambulanță Vaslui, în timp ce prof. de istorie Tiberiu Dogariu i-a invitat pe adolescenți în lumea plină unui cadru didactic împătimit de misterele trecutului. Despre alte mistere, cele nemărginite ale comunicației informatice, a povestit Cristian Doroftei, în timp ce dublul campion european la taekwon-do ITF, Rareș Mocanu, a spus o poveste în care succesul e o consecință a zile întregi de muncă, de sacrificii, e rezultatul tenacității și a încrederii în sine.
Pe un alt palier, mult mai pragmatic, Cristina Vasiliu, șeful Serviciului de dezvoltare locală, management, proiecte și informare locală din cadrul Consiliului Județean Vaslui a adus în atenția celor curioși nu numai munca unui funcționar public, ci și modul în care instituțiile încearcă să realizeze proiecte cât mai pertinente, în vederea obținerii unor fonduri pentru dezvoltarea comunității locale.
Despre misiunea și rolul jandarmilor în păstrarea ordinei publice, despre condițiile și pașii pe care trebuie să îi urmeze un tânăr pentru a ajunge la școlile din cadrul MAI, dar și despre cum inspiră profesia de jandarm un om cu talent literar, a vorbit Vlad Poiană, în timp ce Constantin Tănase și Marius Stanciu, ambii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Podul Înalt” Vaslui, au destăinuit câte ceva despre provocările și satisfacțiile unui pompier.
Tuturor ne plac cărțile de acțiune și urmărim cu atenție minuțiozitatea polițiștilor care caută orice tip de urme care ar putea duce la descoperirea infractorilor. Comisarul-șef de poliție Mihai Mironescu, însoțit de colega sa, Oana Butnaru, au adus cu ei doar trusa de bază a unui criminalist, suficientă însă să atragă atenția ”cititorilor” dornici să afle cât mai multe din secretele profesioniștilor din domeniu.
”Biblioteca vie” este un mod de a da răspunsuri despre diverse medii profesionale, printr-o abordare non-formală, punând participanții în contact direct cu sursa informațiilor de care au nevoie. Prezentările au fost susținute de persoane consacrate în fiecare domeniu, care și-au împărtășit experiențele, reușitele, dar și eșecurile, toate acestea având scopul de a le contura elevilor o perspectivă realistă și amplă asupra ceea ce înseamnă o profesie sau alta. Participanții au ocazia să fie informați în mod real și direct, prin povești ale experiențelor ”Cărților vii”, răspunzându-și la întrebări sau curiozități. E un pas înainte, spun eu, atât spre dezvoltare personală, cât și înspre construirea, în cunoștință de cauză, a unei cariere.”, a spus Gelu Voicu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.
Acțiunile dedicate Săptămânii Naționale a Voluntariatului continuă, din lista activităților de voluntariat făcând parte o vizită la Centrul de zi ”Bucuria”, al Primăriei Vaslui, dar și o dezbatere privind voluntariatul ca formă de educație.