Avertizare DSP Vaslui: Atenție la mușcăturile de căpușe!

Căldura şi umiditatea caracteristice perioadei de vară favorizează înmulţirea insectelor şi respectiv creşte riscul expunerii la înţepături. În majoritatea cazurilor, înţepăturile de insecte se manifestă printr-o uşoară înroşire a pielii, usturime şi umflături minore. În cazuri rare, înţepăturile de insecte cauzează reacţii alergice severe.

Căpuşele sunt insecte ce pot ajunge pe suprafaţa corpului accidental, o parte dintre ele nu transmit boli şi nici nu determină apariţia unor probleme grave de sănătate gazdei, altele însă, reprezintă principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de meningoencefalită.

Boala Lyme se manifestă prin eruptie cutanată roşiatică, de formă circulară, aparută în jurul muşcăturii, dureri musculare şi articulare, febră, frisoane, inflamarea ganglionilor limfatici. Simptomele apar de obicei la 30 de zile de la momentul muşcăturii.

În judeţul Vaslui, în anul 2019 au fost înregistrate 10 cazuri de boală Lyme, iar de la începutul anului până la această dată nu a fost înregistrat niciun caz.

Având în vedere că ne aflăm în sezonul cald, iar activităţile în aer liber sunt mai frecvente, Direcţia de Sănătate Publică Vaslui recomandă populaţiei următoarele:

– purtarea unor haine deschise la culoare, (pale);

– inspectarea corpului cu atenţie şi înlăturarea căpuşelor;

– folosirea spray-urilor contra insectelor atunci când vă aflaţi la pădure sau în zonele situate în apropierea lacurilor şi bălţilor;

– purtarea încălţămintei atunci când mergeţi prin iarbă;

– evitarea folosirii pe timpul de vară ale produselor cosmetice şi de îngrijire intens parfumate.

– tăierea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului, îndepărtarea/arderea frunzelor uscate, înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor;

– controlul animalelor-gazdă: distrugerea/îndepărtarea rozătoarelor prin depozitarea corectă a gunoiului menajer şi deratizare preventivă în focar.

– inspectarea corpului cu atenţie şi înlăturarea căpuşelor;

– în cazul expunerii profesionale se recomandă purtarea echipamentului de protecţie, instruire privind simptomatologia bolii şi modalităţile de prevenire.

Imediat ce au fost descoperite căpuşe pe suprafaţa corpului, se recomandă prezentarea la medic pentru a putea fi îndepărtate, reducându-se astfel riscul apariţiei unor reacţii inflamatorii tegumentare dar şi riscul de transmitere a unor boli infecţioase.