Atenție la trichineloză

Având în vedere că în această perioadă a anului au loc sacrificări tradiţionale de animale, DSP Vaslui reaminteşte populaţiei să ţină cont de următoarele recomandări:

  • aprovizionarea cu carne de porc să se facă doar din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
  • înainte de a fi dată în consum, carnea de porc, inclusiv cea provenită din gospodăriile individuale, dar şi carnea de vânat trebuie examinate obligatoriu trichineloscopic în laboratoarele sanitar-veterinare autorizate;
  • evitaţi consumul de carne insuficient preparată termic.

Trichineloza este o boală transmisă ocazional de la animal la om, produsă de parazitul Trichinella Spiralis, care în formă adultă, se înmulţeşte în intestin, iar în formă de larvă, se localizează în musculatura striată.

Rezervorul natural al infectiei este reprezentat de animalele sălbatice, carnivore sau omnivore (mistreţul, ursul, lupul, vulpea), precum şi rozătoare (şobolanul).

 Cum se transmite Trichineloza ?

În ţara noastră, principala sursă de infecţie pentru om este PORCUL. Porcul se contaminează consumând şobolani sau şoareci morţi.

Omul se îmbolnăveşte în urma consumului de carne de porc infestată cu Trichinella, atunci când această carne este insuficient fiartă/friptă sau este consumată sub formă de preparate crude, sărate sau afumate.

  Cum se manifesta Trichineloza ?…

PERIOADA DE INCUBATIE este de 7-14 zile, timp în care parazitul se înmulteşte în intestin.

Boala debutează cu febră, vărsături şi diaree. Ulterior apar edeme (umflare) ale pleoapelor şi buzelor, urticarie, dureri musculare, tulburări nervoase şi cardiovasculare.

Gravitatea bolii este direct proportională cu cantitatea de carne infestată ingerată.

SEMNE CLINICE GENERALE ca: febră, manifestări alergice, dureri musculare – corespund trecerii Trichinellei din intestin în sânge, cu localizarea ulterioară în musculatură, unde formele adulte se transformă în larve şi se închistează.

Boala durează, în medie, 3-6 săptămâni, dar există şi forme severe cu o evoluţie de 2-3 luni.

Decesele sunt datorate complicaţiilor cardiovasculare (miocardită) şi neurologice (encefalita, mielita).

Recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi care prezintă simptome de boală, să evite automedicaţia şi se adreseze medicului pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.