Animalele exotice, animale de companie?

 Modă animalelor exotice că animale de companie nu a apărut de ieri, de azi. Ea câștiga tot mai mulți adepți și în România, iar șerpii, insectele și chiar felinele sălbatice se așază cu noi pe canapea…
ViperaUrși, vipere cu corn, iguane, tarantule, șerpi boa, veverițe zburătoare, cameleoni, pantere negre, pitoni și chiar broaște otrăvitoare – menajeria exotică pe care oamenii o adopta în prezent depășește și puterea imaginației. Aproape orice sălbăticiune poate fi domesticita și cazată într-un colț urban. Totuși, medicii specialiști avertizează că pasiunea noastră pentru exotic ne poate daună, fiind și dezastruoasă pentru mediu. în plus, în multe țări este ilegal să cumperi și să deții animale exotice.
Experții consideră că lupilor le-a luat mai mult de 10.000 de ani că să evolueze în câini. Cu alte cuvinte, diferență dintre un animal sălbatic și unul exotic este uriașa. în timp ce animale precum pisicile, câinii, iepurii de casă nu se descurcă bine fără oameni, animalele exotice nu se descurcă bine împreună cu ei.
Nevoile pe care le au aceste animale sunt greu de îndeplinit în captivitate. Nu doar păsările, ci și maimuțele și pisicile sălbatice pot călători zeci de kilometri într-o singură zi, iar o plimbare cu leșa prin parc nu va fi de ajuns pentru ele. Să acoperi nevoile unui animal sălbatic este supra-natural, iar mulți stăpâni recurg la metode dure cu “prietenii” lor necuvântători, punându-le lanțuri sau băgându-i în cușcă dacă nu se supun.
Există chiar cazuri când, de dragul de a avea un animal exotic, stăpânii le înlătura ghearele sau dinții pentru a-i face mai puțin periculoși față de cei din jur.

veverita_zburatoare_400Studiile arată că stresul, traumele, tulburările de nutriție și comportament le transformă pe animalele exotice ținute în captivitate în niște animale chinuite. în plus, există puțini medici veterinari specializați în tratarea bolilor unor animale exotice, așa că îngrijirea poate presupune un drum până la zoo, iar de aici apăr noi probleme legale.
Creșterea unui animal exotic este periculoasă și pentru sănătatea noastră. în afară de posibilele accidente (mușcături, zgârieturi) care pot fi extrem de grave, ne putem confruntă cu diverse boli. Iguanele, spre exemplu, au în general o bacterie intestinală. La fel și alte reptile, inclusiv broaștele țestoase, care, deși domesticite, găzduiesc salmonella.
și maimuțele le pot transmite oamenilor boli. 25 la sută dintre speciile de macaci domesticite și crescute că animale de casă sunt purtătoare de virusul hepatitei B. Alte boli pe care le putem contracta de la un animal sălbatic sunt: hepatită A, chlamydia, giardia, rabie, tuberculoză, rubeolă, virusul Marburg, candidoză, virusul Yaba, klebsiella, dermatofitoză etc.
Creșterea unui animal sălbatic pune și probleme legale. Multe guverne interzic vinderea și creșterea nimalelor exotice, altele solicita stăpânilor obținerea unui certificat. în România, legislația pedepsește cu amenzi dure sau ani de închisoare deținerea de amimale sălbatice fără o autorizație de la Direcția Veterinară și Pentru Siguranță Alimentelor.
Această pasiune este extrem de dăunătoare și pentru mediu. Luarea animalelor din habitatul lor natural pentru a le vinde dezechilibrează ecosistemul planetar și înrăutățește problemele de mediu pe care deja le avem. Multe specii de animale sunt pe cale de dispariție din cauza braconajului și a vânătorii abuzive.
Așadar, oricât de fascinant sau exotic ar părea, gândește-te de două ori înainte de a-ți luă pe post de companion un animal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.