Andrei Pennazio, ”copilul-minune” al artei plastice contemporane, expune pe simezele Muzeului Județean

Marți, 7 februarie 2023, la ora 11:00,  în sala Multimedia a Muzeului Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui va avea loc evernisajul expoziției “Freamătul unui univers plastic”, realizată de tânărul Andrei Pennazio, un tânăr artist care, la nici 18 ani, are deja un palmares impresionant: 23 de expoziții personale și 25 de expoziții de grup, în țară și străinătate, lucrările sale fiind admirate atât în Romînia, cât și  în Spania, Italia, Bulgaria sau Republica Moldova.

Andrei Pennazio s-a născut pe 14 septembrie 2005 la Alba, provincia Cuneo (Italia). Mama sa este  româncă, motiv pentru care tânărul artist a ales să urmeze studiile la Liceului de Artă “Octav Băncilă” Iași. Potrivit acestuia, pasiunea pentru pictură a apărut încă de mic, iar recunoașterea talentului său nu a întîrziat. Astfel, la doar 6 ani lua premiul I în cadrul concursului Beffana. La 8 ani a participat la prima expoziție de grup. La 10 ani avea deja prima expoziție personală în satul natal Lequio Berria, provincia Cuneo.

În perioada 2014-2019, adică înainte să împlinească 13 ani, a participat la mai mult de 25 de expoziții, din care 20 au fost expoziții personale. Picturile sale au putut fi analizate, comentate, admirate în șapte țări: România, Italia, Moldova, China, Franța, Spania, Bulgaria.

Conf. univ. dr. Cristian Ungureanu de la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași spunea despre Andrei că deține abilități care „nu sunt fapt obișnuit nici măcar în rândul celor care au finalizat studii artistice complete.” Din punctul său de vedere, adolescentul deține „un talent excepțional asupra suprafeței picturale, își organizează compozițiile cu atenție și inspirație, cu improvizații la nivelul structurilor plastice care denotă o imaginație creatoare ieșită din obișnuit.”

În anul 2019, a avut două expoziții în Franța în cadrul evenimentului Pankultura organizat la Lille, unde a reprezentat România. La Valenciennes, picturile sale au fost expuse la Conservatorul Eugène Bozza. Mai mult, Andrei Pennazio este beneficiar al Programului MOL de promovare a talentelor, ediția 2018 și bursier la Fundația Comunitară Iași.

Anul trecut, în perioada 12-28 iulie, 19 pânze i-au putut fi admirate în cadrul expoziției personale „Taifasul culorilor” organizat de Muzeul Național al Marinei Române.

Criticii de artă au avut comentarii elogioase la adresa tînărului artist. Iată doar două dintre acestea:

„Mă bucur că am putut să devin martor direct al evoluției unui tânăr creator în plină afirmare. Andrei Pennazio este un exemplu grăitor a ceea ce întâmplă când rațiunea întâlnește vigoarea și pasiunea pentru pictură. O întâlnire fertilă atât din punct de vedere estetic, cât și la nivel cromatic, ceea ce puțini tineri reușesc într-un răstimp atât de scurt”. (Armad Steriadi, critic de artă)

„Pictura lui Andrei este liberă de dogme și poate fi tradusă că fiind plină de bucurie și culoare, o descriere a eului său interior, a reflecției sale asupra lumii, în primul rând a misterului creației și a nevoii perpetue de a progresa pe calea cunoașterii, conștientizare a tempus fugit . Pictura sa, la prima vedere, poate fi considerată abstractă, dar regăsim intensitatea artiștilor din Transavanguardia, Enzo Cucchi (în tabloul Musica Ebbra), Francesco Clemente; o pictură bogată în simbolism, plină de forță evocatoare, fără că acesta să se traducă totuși în abdicarea de la regulile canonice privind compoziția și echilibrul formelor și culorii”. (Jacopo Chiostri, critic de artă)