Proiect de art terapie, la CSEI ”Elisabeta Polihroniade” Vaslui
Cu sensibilitate, talent și multă muncă, copiii cu cerințe speciale pot dezvolta abilități artistice pe care mulți dintre noi nu le au. Au demonstrat-o elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă ”Elisabeta Polihroniade” Vaslui, cu prilejul lansării proiectul județean ”Integrare prin cântec și culoare”, un proiect care are ca obiectiv crearea unor ateliere în cadrul cărora copii cu cerințe speciale se pot exprima prin artă, obiectivele principale fiind creșterea gradului de toleranță a comunității față de copiii cu dizabilități și facilitarea integrării acestora în comunitate.
”Arta reprezintă o metodă prin care înțelegem mai bine propriile trăiri și conflicte interioare. Finalitatea acestor activități, de art terapie, o reprezintă dezvoltarea personală, vindecarea emoțională și transformarea individuală. Art terapia învață copiii să se exprime, să dea frâu liber imaginației, creativitățiii. Fie ca vorbim de pictură, modelaj, joc, teatru, cântec sau dans, copilul cu cerințe speciale învață să se exprime liber, să devină mai încrezător în forțele proprii, să comunice și să relaționeze, într-un cuvânt, să devină un copil fericit”, a argumentat inițiativa prof. Florina Pricope, coordonatorul proiectului.
Și ca să demonstreze că este așa, rând pe rând, responsabilii de ateliere (Maria Carolina Boghian –pictură, Vasilica Smântână – desen, Ana Baciu- quilling, Mariana Atomoaiei – colaj, Dan Carmen Rizea – împletituri, Sorina Gospodin-decorațiuni), au prezentat, pe scurt, activitățile desfășurate în cadrul atelierelor și rezultatele lor. Iar lucrările copiilor au impresionat prin armonia culorii și sensibilitate, prin acuratețe și creativitate, undele dintre ele dovedindu-se adevărate opere, demne de a sta la loc de cinste în cele mai pretențioase expoziții de gen.
La fel de impresionante au fost și imaginile prezentate de Luiza Moșneagu, coordonatorul atelierului de dans și de Raluca Olaru, coordonatorul cercului de ludoterapie. Emoționantă a fost și demonstrația copiilor de la cercul de muzicoterapie, coordonat de prof. Florin Sbîrnea, a căror colindă a răsunat pe holurile instituției, impresionându-i pe toți cei prezenți și mai ales pe invitații la eveniment: Daniela Laic, directorul Centrului județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Vaslui, Monica Mustăţea – inspector şcolar pentru activităţi extraşcolare în cadrul ISJ Vaslui, părintele protopop Adrian Chirvasă, reprezentanți ai altor unități școlare similare.
Și pentru că activitatea de lansare a proiectului a purtat titlul generic „Steaua sus răsare”, stelele realizate de copii, câte una la fiecare atelier, au împodobil la final aleea instituiției, ca simbol al speranței, al credinței într-o lume mai bună.
Până atunci, ambițioșii coordonatori și-au propus desfășurarea mai multor activități de impact asupra comunității. Astfel, în luna februarie 2018 va avea loc activitatea ,,Mărțișoare, Mărțișoare”, în martie va fi organizată ediția I a Simpozionului Județean ,,ART TERAPIA – Punte de legătură între copilul cu C.E.S. și lumea în care trăiește’’, în aprilie se vor desfășura ”Atelierele Emoțiilor Colorate”, pentru ca în luna mai să fie organizat un Târg Expozițional.
Încheierea proiectului, desfășurat în parteneriat cu ISJ Vaslui, CJRAE Vaslui, DGASPC și Primăria Vaslui, va fi sărbătorită în luna iunie, cu organizarea unui ”Carnaval al Emoțiilor Colorate” .
” Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt 120 de elevi cu cerinţe educative speciale și 46 de cadre didactice din învățământul special și integrat. Indirect, vor beneficia părinții copiilor din Centru, dar și întreaga comunitate locală. Prin toate activitățile desfășurate ne dorim facilitarea contactului și schimbului de experiență profesională pentru cadrele didactice din județul Vaslui și alte școli partenere; o mai bună colaborare între cadrele didactice din învătământul special şi cel public; stimularea creativității didactice în munca cu copiii cu C.E.S,, dar și crearea unui portofoliu de activități din sfera terapiei ocupaționale, în sprijinul practicienilor din sistem.
Ne vom regăsi noi toţi în aceste ateliere de culoare, cântec şi frumos, vom dovedi că vrem, că ştim cum, şi că putem să abordăm educaţia copiilor pe care îi avem în grijă cu creativitate şi speranţă. Poate că nu întâmplător primii paşi îi facem în această perioadă a anului, când Bucuria Nașterii Mântuitorului ne bate la uși”, a mai spus prof. Florina Pricope.
”Cu toții avem prilejul să admirăm ce au realizat elevii noștri în câteva zile. Felicitări copiilor și tuturor celor care s-au mobilizat pentru a pune în mișcare acest proiect. În ultimele zile, în școală, a fost agitație maximă, pentru a arăta ce facem noi zi de zi. Dacă la început aveam emoții, acum pot să spun că sunt convinsă că proiectul nostru va avea succes și că obiectivele noastre vor fi atinse. Să ne jucăm în continuare cu acești copii, pentru că iată ce rezultate minunate avem!”, a subliniat, la final, prof. Cătălina Amarandei, directorul CȘEI ”Elisabeta Polihroniade” Vaslui.